Waterstraalsnijmachine

watersnijder flow mach 2In januari 2013 hebben we ons machinepark wederom uitgebreid, nu met een “waterstraalsnijmachine”. Door onze flexibele klantgerichte instelling, is juist de keuze op een dergelijke machine gemaakt. Vanwege de korte insteltijd en de veelzijdigheid van een waterstraalsnijmachine, zijn we in staat om onze halffabricaten, producten en complete machines geheel in eigen huis te bouwen. Maar ook maatwerk, of prototyping, voor derden is gunstig vanwege de meestal lage instelkosten en enorme flexibiliteit.

 

Waterstraal snijden is de meest veelzijdige snijdtechniek om vormen uit diverse plaatmaterialen te snijden. Door een met robijn of (kunst)diamant belegde spuitkop en een mengstraalbuis wordt water met een druk van circa 3850 bar geperst. Op het moment dat de waterstraal uit de straalbuis komt wordt deze hoge druk omgezet in snelheid met als gevolg dat het water het materiaaloppervlak van het te snijden voorwerp raakt met een snelheid van meer dan twee keer die van het geluid.

We onderscheiden waterstraalsnijden met of zonder abrasief.

Abrasief is een hoogkwalitatief straalzand dat in de mengstraalbuis bijgevoegd kan worden aan de waterstraal. Voor elk te snijden materiaalsoort of – dikte weet de machine de optimale mix van snijsnelheid en het al dan niet gebruiken van een bepaalde hoeveelheid abrasief zand. Waterstraalsnijden zonder abrasief zand wordt toegepast om zachte en dunne materialen mee te snijden.

Het snijden van harde en dikke materialen gebeurt onder toevoeging van abrasief zand. De mengstraalbuis heeft doorgaans een diameter van 1,1016 mm zodat een zeer hoge snijdnauwkeurigheid kan worden bereikt. Groot voordeel t.o.v. andere snijdtechnieken is dat bij het waterstraalsnijden tijdens het snijdproces geen warmte wordt ingebracht in het te snijden materiaal. Er is daardoor nauwelijks nabewerking nodig en er treedt ook geen verandering op van de materiaaleigenschappen van het gesneden product. Bovendien is met waterstraalsnijden mogelijk om zeer dikke materialen te snijden.

Met behulp van ons tekenprogramma wordt eerst het ontwerp gemaakt. Hierna worden de te snijden plaatdelen in een 2 dimensionaal vlak opgeslagen. Vervolgens wordt de data vertaald  wat de waterstraalsnijmachine om kan zetten naar CAM- coördinaten.

Via een “nesting” programma wordt om onnodig snijverlies te voorkomen nauwkeurig bekeken hoe de benodigde producten  zo gunstig mogelijk uit het plaatmateriaal kan worden gesneden. Het ontwerp wordt daarna zorgvuldig door de machine uitgesneden.